Любовта към музиката и изкуството са акцент в тазгодишното второ издание на фестивала Джаз в Бургас. Музикалното събитие за ценители ще се проведе на 10,11 и  12 юли, както и на 4 август.

Джаз фестът ще открие „Бургас Биг Бенд“, с диригент Христо Кожухаров, в 18.00 часа на 10 юли. Бургаските музиканти ще изпълнят популярни джаз мелодии пред експо- център „Флора”, а след това – от 20.00 часа на същата сцена, Събин Тодоров /пиано/ и Пламен Димитров /акордеон/ ще дадат старта на програмата.

 

Джаз в Бургас

В 21.30 часа за Джаз в Бургас фамилия Дончеви и Димитър Семов ще представят за първи път проекта си „Пуф-Паф”. Любопитен е фактът, че Кирил Дончев /пиано/, Антони Дончев /пиано/ и Георги Дончев /контрабас/, които са съответно баща и синове, никога не са свирили заедно на Бургаска сцена. За да бъдат мелодиите по-ритмични, тримата са поканили известния наш барабанист Димитър Семов. Джем сешънът е обявен за 23.00 часа. Програмата за 11 юли ще стартира с невероятен букет от сърцати джазмени, богат набор от брас-инструменти или накратко „Брас вилидж”. Предвождана от цугтромбониста  Велислав Стоянов,  бандата ще направи разходка из морската градина и свирейки в движение ще покани любителите на джаза да се присъединят към тях. Обиколката ще приключи на „Флората”, където щафетата ще бъде предадена отново на Бургас Биг Бенд с диригент Христо Кожухаров. Програмата продължава с „Jazz&Jokes”.

Jazz & Jokes е обяснение в любов, родено от желанието на участниците да разсмиват зрителите по един нетрадиционен начин, използвайки огромния потенциал на музикалния стил джаз. Неслучайно сред тях са двама джазмени – Васил Пармаков /пиано/ и Веселин Веселинов-Еко /контрабас/. Точно импровизацията стои в основата на проекта и се явява свързващото звено между джаз хитовете и забавните моменти. Надиграването е движещата сила, която тласка напред словесните каламбури, сатиричните образи и ги превръща в жалки карикатури от днешния ден.

Желанието на организаторите е Джаз в Бургас  да се обърне към всички музикални интереси и възрастови групи. Затова на 12 юли от 11.00 часа на „Флората”, специално за най-малките любители на музикалния жанр, ще се проведе Джаз за деца – музикален проект на Венци Благоев и приятели. Малчуганите ще имат възможност за първи път да се докоснат до инструментите и истинския дух на джаза, като самите те ще участват в импровизациите.

Билети за Джаз в Бургас се продават в мрежата на Евентим, на касите на: Експозиционен център Флора Бургас, НХК, Държавна опера Бургас, ДТ „Адриана Будевска“, къщички за сувенири „Морски знаци“, ТИЦ /подлеза на Операта/, Фестивал на пясъчните фигури и „Чайната“.

За контакти: 0894/898-098-Маруся Русева

Share This:

Comments are closed.