За трета поредна година Европейската комисия откри началото на подаването на заявления за участие в конкурса за наградата НАТУРА 2000. Срокът за подаване на заявленията е до 1 декември 2015 г. Наградата се присъжда за водещи постижения в опазването на природата и е достъпна за всеки, който участва в дейности, свързани с НАТУРА 2000 – местни и национални институции и органи, бизнес, собственици и ползватели на земи, НПО, образователни институции и отделни граждани от всичките 28 държави членки на ЕС.

Наградата „Натура 2000“ отличава най-добрите постижения в сферата на управлението и популяризирането на мрежата и нейните обекти, както и за повишаване осведомеността за Натура 2000 и нейните ползи за европейските граждани. За тази цел, в допълнение към петте категории награди, Наградата на европейските граждани ще бъде дадена на кандидатурата, получила най-големия брой номинации чрез открито публично гласуване на уебсайта на Наградата.

Победителите ще бъдат обявени от комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела на специална церемония в Брюксел през май 2016 г.

През 2014 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) спечели Наградата Натура 2000, която тогава се присъждаше за първи път от Европейската комисия. Призът бе връчен на БДЗП в категорията „Природозащита“ за дейностите по опазване на царския орел в Сакар.

Натура 2000 е мрежа от над 27 000 защитени територии, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони, с цел опазване на природното наследство на Европа и подобряване на неговото състояние. Тези награди са признание за високи постижения в управлението на зони от Натура 2000, което демонстрира значимостта на мрежата за местните общности и икономики.

БДЗП работи повече от 20 години за опазването на царския орел в България и наградата Натура 2000 от 2014 на ЕК е само едно от няколкото международни отличия. Другите са наградата на Renewables-Grid-Initiative, наградата на EU за най-добър проект по програма LIFE за 2014, наградата на Whitley Fund for Nature за 2014.

БДЗП продължава да работи активно за опазването на царския орел, като от 2013г. изпълнява проект с EVN България Електроразпределение за обезопасяване на надземните електропроводи, а от началото на септември 2015 г. стартира и нов проект за възстановяване на пасищата в районите около гнездата на царските орли.

Share This:

Comments are closed.